Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Основен курс по лимфен дренаж – Курс за пълна противооточна (деконгестивна) терапия (MLD / CDT) по системата на Dr. Vodder (Германия)

27.11.2019 - 01.12.2019

Един от най-честите симптоми, с които физиотерапевтите трябва да успеят да се справят в ежедневната си практика, е отока/едема. Навяхванията/изкълчванията на глезена, алопластика на коляното, реконструкции на предна кръстна връзка, фрактури, дистрофии на Zudeck са някои от патологиите, които постоянно лекуваме и са придружени от оток. Също така голяма група от нелекувани или неправилно лекувани са пациентите с лимфедем. Лимфедемът е хроничен оток, който се образува в резултат на увреждане на лимфната система, главно след терапия срещу онкологично заболяване.

Досега основният начин за справяне с оток е повдигането на засегнатите крайниците, лед и някои други средства като електротерапия, които често не предлагат оптималното лечение в остра фаза след травма.

В този курс ще научите всичко за анатомията на лимфната система, физиологията и патофизиологията, ще разберете как възниква и се образува отока/едема и какво можете да направите, за да го лекувате бързо и ефективно. Ще научите всички основни техники за лимфен дренаж и специално компресионно бандажиране.

Един от основните аспекти на обучението е комплексното справяне с лимфедемите. Лимфедемът като хронично заболяване няма лечение. По време на курса ще научите всичко за пълната деконгестивна терапия и как терапевтът може да се справя с лимфедема на всеки етап от заболяването и по време на онкологичната терапия.

Подобрете лечението си, станете по-успешни и ефективни, за да впечатлите пациентите и лекарите!

Компресионните материали (Commpression garment materials) на стойност 200-250лв са включени в цената на курса и ще ви бъдст предоставени на първия ден от курса.

Цел на курса: Терапевтите ще бъдат напълно обучени в различни техники от МЛД/ ППТ

Всеки участник ще бъде обучен в четирите компонента на пълната противооточна терапия и ще знае как да се справя с лимфедемата и лимфостатичния оток.

След завършване на обученито всеки участник ще придобие компетентност в техническиата част на мануалния лимфен дренаж (МЛД), бандажирането, специфичните упражнения в процеса на оттичането и при поставянето на компресионни чорапи. Те също така ще знаят как да прилагат тези техники по удобен и ефективен начин за различните форми на подуване на пациента. Освен това терапевтът ще разбере медицинските показания и противопоказанията за МЛД и бандажирането.

 

В този семинар участниците ще бъдат обучени в прилагането на лимфен дренаж, базиран на принципите на метода на Dr. Vodder. Анатомията, физиологията и патофизиологията на лимфната система ще ни помогнат да разберем образуването на различни видове лимфедем.

 

Съдържание на курса: (Теоретични & практически презентации)

Анатомия: Първични лимфни съдове, колектори на лимфа, лимфни потоци(морфология, локализация, функция), лимфни възли (локализация, функция), Вододели, Зони на лимфен дренаж, лимфо-лимфатични анастомози

Физиология: Циркулаторната система – основни положения, микроциркулация, хипотеза на д-р Старлинг(Starling hypothesis), баланса на флуидите по д-р Старлинг (Starling equilibrium), филтриране, резорбция, лимфатичен транспорт

Патофизиология: Лимфедема-основни положения, класификации и етапи, форми на недостатъчност, последици от лимфостазата, пролиферация на клетките, компенсаторни механизми

Диагностични процедури: Медицинска история на пациента, оглед, палпация, измерване на обема

Първична лимфедема: Патофизиология, диагноза, диференциална диагноза, протичане, лечение

Вторична лимфедема: Травматична(остра), възпалителна, малигнена (Патофизиология, диагноза, диференциална диагноза, протичане, лечение)

Липедема, Липо-лимфедема: Патофизиология, диагноза, диференциална диагноза, протичане, лечение

Венозна и лимфостатична едема: Патофизиология, диагноза, диференциална диагноза, протичане, лечение

Лимфостатична ентеропатия

Терапевтичен подход: Мануален лимфен дренаж, компресионно бандажиране, компресионни чорапи, ръкави и др., пневматични помпи, обучение на пациента

Курсът ще се води от: 

Evripidis Triantafyllou BSc, MSc, MLD, Instructor IKTA (Кинематик тейпинг)

Лицензиран преподавател на основните курсове по метода на Dr. Vodder (мануален лимфен дренаж) MLD / CDT.

За повече информация: https://www.zml-pritschow.de/en/ueber-uns/das-team.html

 

Споделяне:

Детайли

Място

Организатор

  • Физиоактив ООД
  • Телефон: 0887544955
  • Email: info@physioactive.bg
  • Уебсайт: https://physioactive.bg/

Registrations are closed for this event

« Всички събития

Споделяне:

Коментари